A teljesen egészséges fogazat (vagy fogsor) mind funkcióbeli, mind esztétikai szempontból kívánatos.

Ha egyetlen foga hiányzik születése óta, vagy trauma, illetve betegség folyamodványaként hiányzik, akkor az egyik kezelési módszer a fog pótlása rögzített foghíddal vagy implantátummal. Egyszerűbben fogalmazva: a rögzített híd egy nem eltávolítható helyreállítás, amely, amennyiben legalább egy fog hiányzik mintegy „áthidalja a rést”.

Foghíd
A foghíddal viszonylag rövid idő alatt el lehet érni egy kellemes kozmetikai eredményt. Létezik azonban néhány kockázat a műfog szomszédos természetes fogakhoz való rögzítésével kapcsolatban. Ennek a folyamatnak a részeként a természetes fogakat kis mértékben le kell csiszolni, hogy a híd felhelyezhető legyen. Bizonyos esetekben a fog belsejében lévő ideg károsodhat, ami szükségessé teszi a gyökérkezelést. Ha nincs megfelelően kialakítva, a híd megnehezítheti az optimális szájhigiéné fenntartását, és növelheti az ínybetegségek, valamint a fogelhalás kockázatát.

Hiányzó fogak pótlása az egészséges és teljes mosoly érdekében

A foghíd felhelyezése kevésbé invazív eljárás, mint a fogászati implantátumoké, így vonzó alternatíva azon egyének számára, akiknek a szájsebész eltávolítja a fogait. Azokon a területeken, ahol 1-3 fog hiányzik, a betegeink zöme számára eredményes a kezelés. Ha a foghíd pontosan megfelel az Ön számára, egyeztessen két időpontot a fogorvosainkkal, az egyiket az előkészítéshez, a másikat a foghíd felhelyezéséhez.

Néhány beteg számára alkalmas lehet az implantátummal támogatott híd, de a titánból készültek nem hagyatkozhatnak a környező fogak támaszára.

A fogászati hidak előnyei:

• Megfelelő harapási mód, a beszédzavarok eltűnése
• A fogszuvasodás, és a fogvesztés minimalizálása
• Az ételrágás képességének megerősítése
• Több komfort biztosítása
• A megváltozott megjelenés miatt javuló önbizalom
• Több támogatást nyújt az arc szerkezetéhez
• Tartós megoldás – körültekintő ápolás és karbantartás mellett több mint 10 évig

Fogászati implantátum

Másrészről egy fogászati implantátum egyetlen fogorvosi látogatás alkalmával építi újra a hiányzó fogat, rendkívül esztétikus, kiszámítható eredményt nyújtva. A folyamat az állkapocsba elhelyezett titáncsavar felhelyezésével kezdődik. Ez a csavar helyettesítő foggyökérként szolgál, amely az új fogkoronák alapja Magyarországon. Bizonyos esetekben ez azonnal elvégezhető, de gyakoribb az, hogy az implantátum több hétig korona nélkül marad, hogy beépüljön az állkapocscsontba. Mivel a fogászati implantátum önállóan áll, a szomszédos fogak épsége nem sérül, ami fontos a száj hosszú távú egészsége szempontjából.

Ha probléma merül fel az implantátummal kapcsolatban, akkor az helyspecifikusan kezelhető, mivel nem kapcsolódik a természetes fogakhoz. Ezzel szemben a rögzített foghíd több fogat is érinthet, és a teljes helyreállítás meghiúsulhat. Ez csak néhány tényező, amelyek relevánsak lesznek annak eldöntésében, hogy a két kezelési lehetőség közül melyik felel meg az Ön számára. Ezért javasolt időpontot egyeztetni a fogorvossal az Ön esetének felmérése céljából.

Úgy gondolom, a fogimplantátumok gyakran kifizetődőbbek, mint a hidak. Meglehetősen tartósak, nagy a sikerarányuk, megőrzik a csontokat és nem romlanak. Tapasztalatom szerint a betegek nem azért választanak hidat az implantátumok helyett, mert a sikeres implantátum képtelenség volna, hanem csupán a magasabb költségek miatt. Az implantátumok nemcsak magas színvonalú fogászati ellátásnak számítanak, de magasabb értékkel is rendelkeznek.

Amint arra a cikk rámutat, az emberek inkább az implantátumokat, mintsem a hidakat választják. A takarékosság mellett a fő ok az, hogy a fogimplantátumok sikeraránya nagyobb, és ritkán szükséges cserélni őket. Bizonyos tanulmányok szerint a hidak átlagosan mindössze 8-10 évig tartanak.

Olvasson többet az implantátumokkal kapcsolatos, gyakran ismételt kérdésekről és válaszokról.

A blogbejegyzés tartalma általános jellegű, és nem biztos, hogy az Ön egyedi körülményeire vonatkozik. Mivel mindenki más, mindig azt javasoljuk, hogy forduljon szakképzett fogorvoshoz.